вторник, 30 ноември 2010 г.

Неделчева трета в света!!!

Най-силната българска бадминтонистка Петя Неделчева се изстреля до третото място в световната ранглиста. Тя заема тази позиция в дисциплината „двойки жени”, заедно с рускинята Анастасия Руских. Това е рекордно класиране за Петя и Настя, които в предишното седмично подреждане заемаха върховото тогава за тях шесто място.

На единично Неделчева е №15. В класацията само за турнирите от Супер сериите българо-руският дует е на първо място, а на ситгъл 27-годишната старозагорка е девета като за момента това я класира за финалите на веригата през януари.

Втората ни ракета Линда Зечири е на 27-о място на единично в световната ранглиста. Смесената двойка Стилиян Макарски и Дияна Димова е №31 в тази класация.

Петя Неделчева, която миналата неделя спечели титлите на сингъл и на двойки от държавното първенство, ще участва в последните два турнира от Супер сериите. Те са в Шанхай (Китай) от 30 ноември и в Хонконг от 7 декември. И двете състезания са с награден фонд 250 000 долара.

В Китай Неделчева ще играе в първия кръг на сингъл срещу бадминтонистка от квалификациите. "В неделя пътувам да Шанхай. Сега съм в Дания, защото вчера имахме мач с тима на Одензе. Няма да играем на двойки с Настя, защото със сигурност сме се класирали за финалите на Супер сериите, докато на единично още не е напълно сигурно и затова ще участвам", обясни ситуацията Петя. 
www.racketi.com

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Контузия спря Петя на финала

Първите в схемата на двойки на турнира от Супер сериите по бадминтон в Париж (200 000 долара) Петя Неделчева и Анастасия Руских (Русия) отстъпиха на финала в зала „Пиер дьо Кубертен”. Те отстъпиха с 16:21, 2:11 и отказване заради травмата на Петя срещу третите поставени Дуанганон Ароонкесорн и Кунчала Воравишичайкул от Тайланд.

Както е известно българката играе от три дена с прищипан нерв на кръста и още вчера предracketi.com заяви, че се надява болката да й позволи да изиграе пълноценно финала, но не би. Петя се прибира утре в София, съобщи треньорът й Орлин Цветанов.

За първи път българска бадминтонистка достигна до двубой за титлата в турнир от най-престижните и с най-висок награден фонд Супер серии.

За класирането на финала европейските вицешампионки Неделчева и Руских вземат 7800 точки. Те са четвърти в момента в ранглистата за Супер сериите и десети в световната. С получените точки обаче, според изчисленията на Цветанов дуетът ще поведе във веригата следващата седмица, а в световната класация ще заемат рекордното шесто място.Това означава, че Петя и Настя са си бетонирали вече мястото за финалите на веригата, която е от 5 януари 2011 година в Тайпе и с награден фонд 500 000 долара. В тях ще участват осемте най-добри на единично и на двойки, но не повече от двама представители на една държава. Освен това Неделчева гони класиране за мастърса и на единично, където в момента е №12, но ще се изкачи в четвъртък до деветата позиция.

До края на сезона в Супер сериите остават само два турнира през декември - в Китай и Хонконг.

www.racketi.com

сряда, 27 октомври 2010 г.

Успех на Неделчева в Дания

Най-силната бадминтонистка на България Петя Неделчева поднесе изненадата на турнира от най-престижните Супер серии в Одензе, Дания, с награден фонд 200 000 долара. Непоставената националка отстрани третата в схемата и седма в световната ранглиста Пи Хонян (Франция) с 21:18, 21:13 за 40 минути игра. Успех на старта записа и втората ни ракета Линда Зечири.

Петя поведе в началото на мача на 31-годишната китайка с френски паспорт, но съперничката изравни при 7:7 точки и после на свой ред взе аванс. Стигна се до 13:13 и веднага след това №17 в света Неделчева пое инициативата. От 16:13 четвъртфиналистката от олимпиадата в Атина поддържаше преднина от 3-4 точки до края на гейма. В следващия Неделчева изравни резултата при 11:11. Последваха четири поредни точки за българката. При 19:12 мачът вече се доиграваше и 27-годишната старозагорка приключи набързо двубоя в своя полза.

Така Петя взе един вид реванш за загубата от Пи на Европейското първество през април в Манчестър и има вече три победи от 11 мача срещу нея. Неделчева играе от години в местния клуб и беше подкрепяна бурно от датските фенове в залата в Одензе. На осминафиналите българската прима ще има доста по-лесна съперница в лицето на Кристина Людикова от Чехия.

"Имах сериозна подкрепа в залата, но това е нормално - тук се чувствам като у дома. Моят треньор Орлин Цветанов избра правилната тактика в мача срещу Пи и това ми помогна много", заяви заracketi.com след двубоя Петя. 

На двойки Неделчева рускинята Анастасия Руских са трети в схемата и победиха на старта датчанките Мария Хелсбол и Анне Скелбек с 19:21, 21:14, 21:17 за 53 минути игра. Европейските вицешампионки от "Манчестър 2010" водеха с 19:16 в първия гейм, но загубиха. После обаче се мобилизираха и взеха полагащото им се в мача. На осминафиналите Петя и Настя излизат отново срещу бадминтонистки от страната домакин. Това са Лине Крусе и Мие Шьот-Кристенсен.

Зечири пък спечели в истински трилър 21:19, 20:22, 21:19 срещу Мишел Кит Ин Чан от Нова Зеландия. Двубоят продължи един час и три минути. 23-годишната левичарка от София можеше да приключи двубоя и в два гейма, но пропусна два мачбола, за да позволи на бадминтонистката от Океания да изравни частите. В решителния гейм №31 в светаЗечири наниза шест поредни точки до 19:16, а после затвори двубоя в своя полза.

Във втория кръг националката ще трябва да се изправи срещу водачката в схемата и втора в световната ранглиста Вани Ихан от Китай. За успеха на старта завършилата средното си образование в Дания Линда Зечири взема 3600 точки за световната ранглиста, където е №31 в момента.
http://www.racketi.com/


вторник, 26 октомври 2010 г.

Турнири


  • Турнири Първо ниво
Томас към(Thomas Cup) — премиерно събитие за мъже — съревнованията се провждат веднъж на две години. Повече от 50 национални отбора се състезават в квалификационни турнири при конфедерациите по континенти за място на финалите. Финалният турнир включва 12 отбора, увеличили се с осем от 2004 година; Тази година  Лин Дан помогна на Китай да спечели Томас къп.
Убер къп (Uber Cup) — женският еквивалент на Купа Томас; При жените Корея надделя над Китай.
Судирман къп (Sudirman Cup) — състезание за смесени отбори. Провежда се веднъж на всеки две години от 1989 година насам. За да спечели турнира, всяка страна трябва да се представи добре на всичките 5 дисциплини (мъже — двойки и индивидуално, жени — двойки и индивидуално и смесени двойки). Като при футбола това става чрез класиране или отпадане на отбори във всяка група;
Летните олимпийски игри (Summer Olympics) — индивидуално състезание по бадминтон било демонстрирано на летните олимпийски игри през 1972 и през 1988. Официален олимпийски спорт става през 1992 на Летните игри в Барселона. В състезанието вземат участие 32-мата най-високо класирани състезатели по бадминтон, като всяка страна предоставя най-много трима участника.
Световен шампионат по бадминтон на BWF (BWF World Championships) — само най-високо класираните в света 64 състезатели могат да участват в която и да е категория, най-много по трима от държава.
Световен шампионат по бадминтон за младежи на BWF (BWF World Junior Championships)

Правила на бадминтона


Може да се играе индивидуално или по двойки (в това число — и смесени), като игрището за индивидуална игра е по-тясно от това за игра по двойки, но със същата дължина. Играчите се стремят перцето да не падне на земята в тяхното поле, ако това стане се записва точка за противника. Всеки гейм се играе до 21 точки.
В началото на разиграването сервиращият и посрещащият застават в диагонално-противоположни полета за сервис. Сервиращият удря перцето, така че то да достигне полето на посрещащия. При четни числа, сервисът се бие от дясно, а при нечетни — от ляво. Сервисът трябва да бъде изпълнен, така, че ракетата и перото на сервиращия да бъдат под кръста. Има грешка, ако той се изпълни над кръста, или при сервис се отлепи от земята противоположния крак на ръката, с която играем. Подобно на тениса, с изключение на това, че сервисът в бадминтона трябва да бъде бит под нивото на кръста, отдолу-нагоре, не е позволено перцето да отскача от земята, и играчите застават в полето за сервис, а не извън него, както е в тениса. В индивидуалната игра сервиращият застава в дясното си поле за сервиране, когато точките му са четни, и в лявото, когато точките му са нечетни.

При двойките, ако сервиращата страна спечели разиграване, продължава да сервира същият съсезател, но сменя полетата за сервис, така че да сервира на всеки от опонентите си поред. При започване на сервис важат същите правила като при индивидуалните разигравания. Полетата за сервис се определят от позициите на състезателите преди последното разиграване, а не спрямо позициите им в края му. Така всеки път, когато едната от двете страни спечели сервис, сервиращ е този, който не е сервирал последния път.

Основи на бадминтона!


Бадминтонът е ракетен спорт, игран или от двама противникови играча — singles, или от две противникови двойки — doubles, които заемат противоположни половини на правоъгълно игрище, разделено от мрежа. Играчите отбелязват точка, като удрят перце с ракетите си, така че да премине над мрежата и да падне в противниковата част на игрището. Разиграването приключва, когато перцето падне на земята, а то може да бъде удряно само по веднъж от всяка страна преди да премине над мрежата.
Поради зависимостта на полета на перцето от вятър, състезателният бадминтон винаги се играе в зала на закрито. Федераблът може да се играе и на открито. Бадминтонът е Олимпийски спорт с 5 съревнователни дисциплини: индивидуално (мъже и жени), по двойки (мъже и жени) и смесени двойки, всяка от които се състои от мъж и жена.
На по-високо ниво на игра бадминтонът изисква отлична форма — играчите се нуждаят от добре развито дишане, сила и бързина. Това е също така и техничен спорт, изискващ добра координация между ръка и поглед, както и усъвършенстване на уменията за боравене с ракета.